Dietoterapia

Spożywanie pokarmów jest nieodłącznym elementem życia, a ich dobór definiuje to, w jakiej kondycji będzie nasz organizm. Manipulując schematem żywieniowym jesteśmy w stanie wpłynąć na samopoczucie, poziom energii oraz ogół zdrowia fizycznego i mentalnego. Ogrom informacji i zależności w nowoczesnej dietetyce sprawia, że warto skorzystać z usług profesjonalnego dietetyka, by osiągnąć maksimum korzyści i nie narazić się na błędy.
Celem stosowania dietoterapii jest eliminacja czynników szkodliwych, optymalizacja diety pod kątem niedoborów oraz dostosowanie modelu żywienia do aktualnego stanu zdrowia. Właściwie dobrane zabiegi mogą poprawić efektywność konwencjonalnego leczenia.
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”
Tak rzekł niegdyś prekursor współczesnej medycyny, Hipokrates. To hasło, pomimo tego, iż liczy sobie już ponad 2 tysiące lat, nadal przyświeca dietetykom i dietoterapeutom, którzy manipulacjami dietetycznymi potrafią zdziałać cuda.

Obecnie spotykamy się z zalewem informacji na temat żywienia, które wylewają na nas media i ludzie, którzy z nich wiedzę czerpią. Wśród nich wiele jest informacji sprzecznych, a osoby, do których są one skierowane pozostawione są same sobie, gdyż mają ograniczone możliwości samodzielnej weryfikacji. Które informacje są prawdziwe? Czy gluten zawsze szkodzi? Czy muszę odstawić nabiał? Masło czy margaryna? Czy od tłuszczu się tyje? W rzetelnej analizie tych zagadnień i przeprawie przez gąszcz przekłamanych, a często wręcz szkodliwych danych pomoże nam profesjonalny dietetyk, z odpowiednią wiedzą i znajomością aktualnych doniesień ze świata nauki.
Bywa, ze nawet z pozoru zdrowa dieta potrafi zaszkodzić, gdy nie jest ustalona indywidualnie. Alergie i nietolerancje pokarmowe, zaburzenia flory bakteryjnej, polimorfizmy genetyczne – te czynniki mogą sprawić, że produkt określany mianem superfood, akurat dla nas może nie być najlepszym wyborem.
Ułożenie właściwej diety powinno być integralnym elementem leczenia, gdyż może znacznie skracać czas powrotu do zdrowia i zwiększać skuteczność leków. Ogromna ilość chorób jest w mniejszym lub większym stopniu dietozależna. Optymalizując żywienie możemy nie tylko poprawić swój obecny stan, ale też zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób w przyszłości.

Dietoterapia ma na celu:
- Eliminację błędów żywieniowych
- Dostosowanie kaloryczności diety do indywidualnych potrzeb
- Optymalizację spożycia poszczególnych makroskładników
- Poprawę ogólnego stanu zdrowia
- Wsparcie dla konwencjonalnych metod leczenia
- Profilaktykę zdrowotną
- Edukację żywieniową, by podejmować właściwe wybory
- Ozonoterapia
- Badania
- Konsultacje
- Dietoterapia
- Terapia hormonalna
- Onkologia
Ozonoterapia, czyli leczenie mieszaniną tlenowo- ozonową, od wielu lat znajduje miejsce w medycynie jako metoda wspomagająca leczenie podstawowe, zwłaszcza w tych przypadkach, w których leczenie rutynowe nie daje zadowalających efektów (np. ubytki skóry, niegojące się rany, owrzodzenia, odleżyny, ropne przetoki). Mimo, że jej skuteczność wykazano w wielu klinicznych zastosowaniach na całym świecie, metoda ta nie jest w Polsce rozpowszechniona i rzadko stosowana w ortopedii i traumatologii. Ozonoterapia umożliwia zmniejszenie pourazowych zagrożeń infekcyjnych, szybsze gojenie powikłań pooperacyjnych i zaleczenie przewlekłych stanów septycznych. Metoda obniża też koszty antybiotykoterapii i czasami staje się jedynym sposobem wspomagającym zabiegi chirurgiczne, zwłaszcza w przypadkach zakażeń lekoopornymi, szpitalnymi szczepami bakteryjnymi.
Działanie bakteriobójcze wynika z silnie utleniających własciwości ozonu, a w przebiegu terapii nie stwierdzono nabycia odporności drobnoustrojów na ozonoterapię.
Dietoterapia to działania terapeutyczne oparte na odpowiednio zmodyfikowanej diecie w konkretnych jednostkach chorobowych. Leczenie dietą w wielu schorzeniach jest istotnym wsparciem dla leczenia farmakologicznego, a nierzadko stanowi również jego podstawę.
Celem działań dietoterapeutycznych jest m.in. eliminacja błędów żywieniowych, wzmocnienie organizmu, poprawa ogólnej kondycji pacjenta.
w Polsce wzrasta liczba placówek (publicznych i prywatnych) prowadzących leczenie onkologiczne. Równocześnie powstaje niewiele ośrodków oferujących kompleksowe i skojarzone leczenie nowotworów z użyciem chirurgii, metod systemowych oraz radioterapii.
Chociaż w ciągu ostatniej dekady liczba specjalistów w naszym kraju wzrosła dwukrotnie, nadal występują regionalne dysproporcje w dostępności lekarzy poszczególnych specjalności. Dla przykładu liczba specjalistów z zakresu onkologii na 100 tys. mieszkańców jest w województwie podkarpackim ponad dwukrotnie niższa niż w województwie mazowieckim.
Na szczęście w Trójmieście działa Revital.Clinic, gdzie opiekę nad chorymi pełni uznany w Polsce lekarz specjalista - dr. Szyszko.